dilluns, 9 de juliol del 2018

ELS "FRUITS SABOROSOS" DELS ESTIUS


Els “fruits saborosos” dels estius




Uns albercocs petits, dolços i amb el perfum d’un estiuenc carrer de Sant Rafael han desfermat la meua passió per la fruita del temps de la calor. Inspirat pels Fruits saborosos (1906), de Josep Carner, jugue a les sinestèsies de flaires, gustos, imatges i textures:






¿Tants d’albercocs li deixes

al vell albercoquer?

- ...prou m’agrada

menjar-ne pels camins

fent festa a la dolcesa

que em raja boca endins.»









I com si fora una cirera, que n’agarres una i te n’ix una dotzena, he ficat la mà als basquet del fruit vermell de l’Algurrama, n’he agafat dos penjollets per fer-me sengles arracades i he gojat menjant-ne en un constant retorn al xiquet que vaig ser:

«Tot sol, amb les cireres s'alegra el més infant,
i en ses mans bellament saltironen i dansen»


Prunes morades, prunes daurades, esclaten en dolçors d’aigua, un festival per al paladar:



«...seu a l’ombra de la prunera vella.
Relluen delitoses, endins, les prunes d’or.»
Evoque vivament la tia Amanda cantussejant i pelant un albèrgic de nom tan petrerí —el nostre poètic melicotó: “mel-i-cotó”— per trossejar-lo i posar-lo en el got que, ple de vi, es refresca en la nevera. Al dinar serà beguda i postres delitoses.


«Semblen els préssecs més rodons en els teus dits.»

El ritual del meló d’aigua —d’Alger, allí; síndria, allà—. Colpejar i escoltar, tallar pels peçons i olorar, convertir-lo en infinites tallades i menjar-lo al carrer mentre regalla el seu suc per la comissura dels llavis i llancem amb força les pepites:


«es passen una síndria que és la més gran de l'hort»

I a Sant Joan bacores, verdes o madures, però segures I així va ser: sensuals, memorables, captivadores.



«La dolçor és la vida,

essència inspiradora,

i al mes de juny la bacora

—pròleg d’estiu— ens convida.»

         (Joan Valls)



 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada